Seminaaritalon uusi elämä

AV & Esitystekniikka
Toimitila / Yritysratkaisut
11.12.2023

150-vuotias suojelukohde sai loppusilauksensa mittojen mukaan räätälöidystä uudenkarheasta esitystekniikasta. Studiotec toimitti ääni-, valo- ja kuvajärjestelmät Uusikaarlepyyn Seminariehusetiin.

Pohjanmaan rannikkoseudulla sijaitseva Uusikaarlepyy on vanha koulukaupunki, jonne perustettiin maamme ensimmäinen ruotsinkielinen miesten opettajaseminaari 1870-luvun alussa kirjailija Zacharias Topeliuksen tuella.

Alueen päärakennus Seminariehuset, joka tunnettiin aiemmin nimellä Ahlbeckshuset, valmistui 1875, ja se ehti toimia alkuperäisessä käytössään lähes sata vuotta. Tuon jälkeen päärakennus palveli pitkään koulujen ja työväenopiston juhlasalina, kunnes talo jouduttiin kuntonsa takia poistamaan käytöstä vuonna 2017. Sitä seuranneen saneeraussuunnitelman tavoitteena oli palauttaa rakennus entistäkin laajempaan opetus- ja kulttuurikäyttöön.

150-vuotiaan talon juhlasaliosa, Seminariesalen, haluttiin peruskorjauksen yhteydessä varustaa korkealaatuisella ääni-, valo- ja kuvatekniikalla, jotta se voisi toimia seudun keskeisenä konserttisalina ja kokoustilana. Studiotecin laitetoimitus kohdistuu erityisesti juhlasaliin ja näyttämötilaan, mutta myös viereiseen studiotarkkaamotilaan.

Käyttäjän edustajana hankkeessa toimineella Zachariasskolanin rehtori Mikael Fröjdöllä oli entisenä muusikkona ja tapahtumatuottajana tuntuma siitä, millaista tekniikkaa taloon tarvitaan ja miksi.

Asetin tavoitteeksi, että näin hieno sali pitää varustella ammattitason ääni- ja valotekniikalla”, Fröjdö tiivistää, ja kertoo saaneensa kaupungilta tukea näkemyksilleen. Esimerkiksi kulttuuritoimi osoittautui myötämieliseksi kunnianhimoiselle hankkeelle.

Myös muut keskeiset rahoittajatahot Svenska Kulturfondenia myöten lähtivät satsaamaan hankkeeseen. ”Onneksi löytyi uskallusta lähteä sijoittamaan tähän, koska laadulla on hintansa. Etukäteisenä pelkona oli, että varustelusta saatettaisiin joutua tinkimään todella paljon – mutta niin ei tapahtunutkaan”, Fröjdö kiittelee.

Ensimmäinen haaste oli ratkaista salin monikäyttöisyys. Tilojen käyttäjiksi olivat seminaarialueella sijaitsevien koulujen lisäksi ilmoittautuneet ainakin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi sekä työväenopisto. Lisäksi Seminariesalen mahdollistaa monenlaisten tapahtumien järjestämisen opetuskäytöstä kaupunginvaltuuston kokouksiin ja konserteista näyttämötaiteeseen.

Kuvatekniikan osalta Studiotec varusteli juhlasalin 7000 ansin laserprojektorilla, jonka kuvanlähteiksi voidaan kokousjärjestelmän kautta liittää osallistujien kannettavia tietokoneita. Kolmea PTZ-kameraa käytetään tapahtumien taltiointiin ja striimauksiin.

Videojärjestelmään liittyy ohjauspaneeli kameroille sekä striimaus- ja kuvamiksauslaitteisto, joiden avulla konsertti tai kokous voidaan striimata internetiin, paikallistelevisioon tai Yleisradion avustuksella valtakunnan tv-verkkoon asti”, Studiotecin projektimyyjä Aaro Suopelto kertoo.

Tilaaja valitsi salin pääkaiuttimiksi JBL:n CBT 70J-1 + 70E-1 -pilariyhdistelmän lisättynä subwooferilla, joka on piilotettu näyttämörakenteisiin. Esiintyjien lavamonitorointi on JBL:n EON-sarjaa.

Äänentoistoa hallitaan Crownin vahvistimien sekä digitaaliäänipöydän välityksellä, joskin varsinainen audion prosessointi hoidetaan logiikkaohjauksen kyljessä QSC:n Q-Sys Coren avulla. Järjestelmään kuuluu keskusyksikkö oheislaitteineen, 10-tuumainen kiinteä ohjauspaneeli sekä langaton iPad-ohjaus. Salin audiojärjestelmäkokonaisuus täydentyy Ampetronicin induktiosilmukalla.

Puhetta, laulua sekä akustisten instrumenttien toistoa silmällä pitäen toimitettiin valikoima Audio-Technican ja AKG:n mikrofoneja. Langaton järjestelmä on AKG:n WMS 470-sarjaa.

Mikrofonikattaus määriteltiin musiikin osalta siten, että sillä pitää pystyä mikittämään esimerkiksi kuoro, jousikvartetti, flyygeli ja popbändi. Tilan on tarkoitus sopia kaikenlaiseen konserttitoimintaan – paitsi ehkä kovaan rokkiin”, Fröjdö kertoo.

Salin näyttämövalaisussa on varauduttu myös vierailevien esiintyjien kytkeytymiseen kiinteään valojärjestelmään. Siihen kuuluu reilut parikymmentä Proelin Sagitter-sarjan ledivalaisinta sekä valonohjauspöytä.

Valaisinkalustoon sisältyy moottoroitu valoansas, joka mitoitettu ja erikoismaalattu arkkitehdin määrittelyjen mukaan – kuten kaikki muukin suojelukohteeseen asennettu tekniikka ja mekaniikka.

Museoviraston vaatimuksien mukaan kaiken näkyvissä olevan pitää sopeutua miljööseen. Mahdollisimman suuri osa tekniikkaa onkin siksi piilotettu, ja näkyvät elementit on maalattu salin värien mukaan”, Fröjdö kertoo.

Seminariehuset tarjoaa puitteet tehdä äänilevytasoisia taltiointeja, mihin liittyen salin lähituntumasta löytyy erillinen studiohuone tarkkaamotiloineen. Ympäri taloa kaapeloitu Dante-järjestelmä tarjoaa kymmenkunta liityntäpistettä, joiden turvin signaalinsiirto tapahtuu joustavasti paikasta toiseen. Myös salin näyttämö voidaan erottaa katsomosta, jolloin siitä syntyy erillinen musiikkiluokka tai bändiharjoitustila. Pienillä järjestelyillä studion ja näyttämön välille päästään kytkemään liveäänitystilanne, ja toisaalta näyttämön bänditila voidaan liittää näppärästi myös saliäänentoistojärjestelmään (alla).

Uusikaarlepyyn seminaarialueella on komea, pitkä historia. Vaativa saneeraushanke etenikin osallisten mukaan hyvässä yhteishengessä ja kohteen arvokkuutta vaalien. Fröjdö toteaa, että projekti saatiin maaliin mukavissa merkeissä suunnittelijoiden, Studiotecin ja muiden yhteistyökumppanien kesken.

Studiotecin toiminta on ollut oikein asiallista, ja olen projektin kuluessa huomannut, että he ovat todella päteviä – tietoa ja kokemusta löytyy.

Seminariehuset on alueen vanhin säilynyt rakennus. Sen korjaus perustuksista kattoon valmistui hyvissä ajoin syyslukukauden alkuun. Studiotecin Suopelto kiittelee aikataulutusta siitä, että esitystekniikka sai oman, myöhäisemmän määräaikansa.

Saatoimme ihan luvalla edetä vähän jälkijunassa, mikä tarjosi poikkeuksellisen mahdollisuuden työskennellä herkän ääni-, valo- ja kuvatekniikan kanssa hankkeen pölyttömässä vaiheessa. Sellainen on saneerauskohteissa harvinaista herkkua.

Esitystoiminnan osalta Seminariesalen otetaan täysipainoiseen käyttöön nyt, joulukuun 2023 alussa. Kokemuksia tekniikan toimivuudesta tositilanteessa on siis vielä vähän, mutta laitteiston testikäytöt lupaavat pelkkää hyvää.

Mikael Fröjdön alaisuudessa opiskelee lähes 700 koululaista eskarilaisista yhdeksäsluokkalaisiin. Hän pitääkin nyt tärkeimpänä sitä, että koko oppilaskunta opettajineen kokee salin ja studion omaksi paikakseen, ja alkaa ottaa tiloja kokonaisvaltaisesti haltuun ja hyötykäyttöön.

Oppilaat ovat lopulta tärkeimpiä asiakkaitamme, ohessa tulee tietysti salin aktiivinen ilta- ja viikonloppukäyttö Uusikaarlepyyn kaupungin ja muiden osalta.

Fröjdö toteaa hankkeen tärkeänä oppina, että olennaista on sen vetäjien oma, vahva visio, jonka takana uskaltaa seistä.

Voi tulla tilanteita, joissa tehtyjä päätöksiä kyseenalaistetaan. Päämäärän täytyy olla selkeä ja kirkas, sillä ihmiset, jotka eivät tunne alaa, eivät voi osata matkan varrella hahmottaa lopputulosta ja arvioida kokonaisuutta. Siksi ei riitä, että hankkeen vetäjä pystyisi perustelemaan ratkaisunsa vasta kun on valmista, silloinhan kaikki voivat havaita valinnat oikeiksi. Ne pitää pystyä perustelemaan hankkeen aikana.

Mikael Fröjdön mukaan Seminariesalenin akustiikassa on vielä haasteita, ja kunhan ne on selätetty hän tulee olemaan erittäin iloinen lopputuloksesta.

Kukaan ei osannut tarkasti laskea etukäteen miten saneerattu sali soisi valmistuttuaan ja miten se reagoisi erilaisiin äänilähteisiin. Kiinteistön AV-suunnittelusta vastanneen Akukonin kanssa olemme nyt päätymässä säädeltäviin akustiikkaverhoihin. Niiden avulla salia voidaan vaimentaa aina käyttötarkoituksen mukaan – ehkä jopa dempatuksi rokkiluolaksi asti.

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Suopelto Aaro

Myyntipäällikkö, AV
(osa-aikainen)

050 563 5584

aaro.suopelto [at] studiotec.fi

"Studiotecin toiminta on ollut oikein asiallista, he ovat todella päteviä – tietoa ja kokemusta löytyy."

Mikael Fröjdö

Rehtori