UPM:n uuteen pääkonttoriin valotaideteos LUSINTESIS
Kuvat: © Marc Goodwin
Tämä pysyvä LUSINTESIS-valotaideinterventio luotiin UPM:n uuteen BIOFORE HOUSE pääkonttoriin Helsinkiin Töölönlahdelle. Talon avajaisia vietettiin helmikuussa 2014 Rautatieaseman, Finlandia-talon ja Musiikkitalon naapurissa. 14 000 yksittäisohjattavaa valkoista lediä hehkuu Prismex- siivekkeiden sisällä jatkuvassa liikkeessä luoden vapaasti virtaavia abstrakteja kuvioita. Keinoälyn avulla luodut kuviot toimivat muistumana auringonvalon liikkeestä metsässä. Valotaideteoksen on suunnitellut valaistussuunnittelutoimisto Lighting Design Collective yhteistyössä Helin&Co- arkkitehtien kanssa. Ledijärjestelmän teknisestä toteutuksesta vastasi Studiotec ja Martin Professional.
Valotaidekonsepti
Tavoitteena oli löytää synteesi arkkitehtuurin, UPM:n brändin arvojen ja teoksen käyttäjilleen antaman kokemuksellisen laadun kesken. Teos on pysyvä osa uutta pääkonttorirakennusta. Konsepti perustuu UPM:n tarinaan ja kehitykseen. Se yhdistää vanhaa ja tulevaa, kuvastaa perinteitä ja uutta progressiivista osaamista. Uusiutuminen toimii narratiivin kantavana ajatuksena. UPM:n liiketoiminta liittyy olennaisesti metsään ja metsän käyttöön. Puuston jatkuva uusiutuminen ja sen modernit käyttömahdollisuudet toimivat valoteoksen sisällön inspiraationa. Digitaalinen sisältö on jatkuvasti uusiutuvaa. Metsän pohjalle siivilöityvä valo on abstraktia, liikkuvaa, kaunista ja tunnistettavaa. Se muuntuu päivän rytmin, vuodenaikojen, sään ja metsän iän mukana. Valo liikkuu ja hohtaa lämpimänä. Lehtipuun alla istuskellessa voi nähdä ohi kiitävät pilvet projisoituina nurmikolla kuin neulansilmäkameran läpi katsottuna. Valo on energiaa jota metsä varastoi. Metsä moduloi valoa. Valo mahdollistaa kasvun.
Tilallisesti teos pyrkii dialogiin arkkitehtonisen komposition ja sen suhteeseen luonnon- ja keinovalon kanssa. Arkkitehdin luoma kyyneleen muotoinen valopiha suuren kattoikkunan kanssa antaa teokselle muodon. Teoksen siivekkeet voi nähdä kuiluun kulkeutuvina auringonsäteinä.
Valon liike päivällä
Teosta varten kirjoitettiin ohjelmisto joka muodostaa reaaliajassa algoritmeihin pohjautuvia jatkuvassa liikkeessä olevia valokuvioita. Logiikkana toimii aidossa metsässä muodostuvien valokuvioiden mallintaminen. Lehvästö, oksat ja puiden rungot luovat aukkoja, hahloja ja esteitä, jotka muokkaavat valonsäteitä. Nämä yhdistettynä maapallon pyörimiseen ja sääolosuhteisiin saavat aikaan jatkuvan muutoksen valaistusolosuhteissa. Ohjelmisto laskee jatkuvasti muuttuvista valonsäteistä 3D- hahmoja ja luo näin metsän pohjalle osuvaa valoa muistuttavia kuvioita. Hahmoista leikataan 2D taso joka sitten kartoitetaan ledeihin. Helsingin sääolosuhteita monitoroidaan RSS syötön kautta ja selkeät muutokset kuten kova tuulen puuska aiheuttavat muutoksia valon liikkeen suunnassa ja nopeudessa.
Teos ei kuitenkaan pyri olemaan esittävä eikä luonteeltaan matemaattinen vaan sen sijaan tunnelmaa luova ja abstrakti. Valo kommunikoi tilassa ambientisti ja viitteellisenä. Ohjelmiston luoma linkki ulkomaailmaan on yksinkertainen metodi mahdollista tarpeeksi monitasoiset parametriset muutokset ja toiston välttäminen. Koska kyseessä on pysyvä installaatio työympäristössä liikkeen monimuotoisuuden ja yllätyksellisyyden tärkeys korostuu. Ehkä selkein analogia löytyy joki - tai merimaisemasta. Veden ja siitä heijastuvan valon liike on jatkuvaa, tunnistettavaa ja mieltä rauhoittavaa ilman havaittavaa täsmällistä toistoa. Sen ääressä jaksaa työskennellä useammankin vuoden.
Valon liike pimeällä
Pimeää aikaa varten inspiraatio haettiin valon muuntumisesta energiaksi puun sisällä. Energiavirtoja kuvastava abstrakti valon liike viittaa nanotekniikkaan ja nesteiden mekaniikkaan.
Kapillaarinen nousu siivekkeiden läpi luo tilan vertikaalisuutta vahvistavan tunnelman ja ohjaa katsetta ylempiin kerroksiin. Käytännössä tämä saavutetaan muuttamalla algoritmia ja sitä muokkaavaa parametriä, joka tässä tapauksessa on virtuaalinen painovoima-asetus. Painovoiman heikentyessä partikkelit hakeutuvat ylöspäin. Valaistuksen ohjaus on sidottu astronomiseen kalenteriin, joka tunnistaa auringon nousu- ja laskuajat. Tämä asetus haetaan ohjausjärjestelmään RSS- syötteen avulla.
Siivekkeet
Valoteoksen muodostavat 26 rivistöä siivekkeitä, joihin on integroitu ledtekniikkaa. Siivekkeiden materiaalivalintojen tuli täyttää tiukat vaatimukset huoltoystävällisyyden, kestävyyden ja ennen kaikkea pitkäikäisyyden osalta. Materiaaliksi valittiin lopulta korkealaatuinen Prismex- akryylilevy. Levyn molemmille näkyville pinnoille on painettu rasteroitu kuvio, johon valo tarttuu halutulla tavalla. Lisäksi levyjen reunat hiottiin jotta ne saatiin hehkumaan integroitujen valojen toimesta.
Teoksen ledtekniikka on ns. hyllytavaraa. Jokainen siiveke koostuu matalatehoisista Martin VC-Strip ledrimoista, joissa jokainen yksittäinen 2700K valkoinen valopiste on erikseen ohjattavissa. Ledrimat ja leikatut Prismex- levyt muodostavat kolmea eri kokoa olevat valaisinkokonaisuudet, jotka ovat vaihdettavissa. Siivekkeet on asennettu Alupro Oy:n tuottamiin ja asentamiin alumiinikouruihin. Kourut on maalattu neljällä eri vihreän sävyllä ja värit sommiteltu epäsymmetrisesti.
Ohjaustekniikka
Digitaalisen sisällön tuottaa räkkiin asennettu PC tietokone, jossa pyörii LDC:n itse kehittämä ohjelmisto. Se on pysyvässä yhteydessä internetiin jota kautta haetaan ympäristön muutoksiin liittyvää dataa RSS muodossa. Ohjelmiston toimintaa valvoo etänä LDC:n Helsingin toimisto. Martin P3-200 serveri vastaanottaa ohjelmiston tuottaman reaaliaikaisen sisällön ja kartoittaa sen LED valaisimille. Martinin serverin ja virtalähteiden etuna on mahdollisuus niiden keskitettyyn sijoitteluun. Neljällä samaan laitekaappiin sijoitetulla Martin P3 Powerport 1500- virtalaitteella syötetään sekä virta, että data kaikille 14 000:lle valopisteelle.
Ohjausjärjestelmän logiikasta ja taiteellisesta konseptista johtuen kaikki LEDit eivät ole koskaan päällä yhtä aikaa eivätkä myöskään lähes koskaan täydellä teholla.
Toteutus
Teoksen suunnittelu ja ohjausohjelmiston kehitys:
Lighting Design Collective: Tapio Rosenius, Jari Vuorinen, Oscar Martin, Rodolfo Lozano, Victor Soria, Ivan Sanchez, Gorka Cortazar, Rodrigo Arcaya, Paco Gramaje
Tilaaja: UPM Kymmene Oyj
Arkkitehti: Helin & Co. Arkkitehdit, Pekka Helin, Mariitta Helineva, Hanna Euro
Sähkösuunnittelu: Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy
Rakennuttajakonsultti: Pöyry CM Oy
Projektin johto ja rakennusurakointi: YIT Rakennus Oy Helsinki
Sähköurakointi: EMC Talotekniikka Oy Roope Mutenia
Teräs- ja alumiinirakenteet: Alupro Oy Mika Salonen, Heikki Raumanni
Valaistuslaitteisto: Martin Professional Ltd. Eloise Bailey, Martin Øvli Andersen, Henrik KristensenToimitus, erikoisasennus ja käyttöönotto: Studiotec Oy Tapio Järvinen, Juha Kiuru