Studiotec mukana uudistamassa Lahden Radio- ja tv-museo Mastolaa

AV & Esitystekniikka
Info-tv / Digital Signage
Toimitila / Yritysratkaisut
26.04.2017

Mastolan uusissa näyttelyissä on menneiden aikojen radio- ja tv-historiaa nykyajan tavalla tarjoiltuna. Uunituoreet näyttelyt kertovat suomalaisen radio- ja tv-alan historiasta niin katsojan kuin ohjelmatekijöiden näkökulmasta. Samalla se on läpikatsaus suomalaiseen ohjelmatuotantoon.

Mediatunnelissa pääsee katsomaan ja kuuntelemaan yleisön suosikkiohjelmia menneiltä vuosikymmeniltä.  Elävässä huoneessa voi tarkastella, millaisia medialaitteita kodeissa on ollut eri vuosikymmenillä. Mastolan omassa chromakey-studiossa voit tehdä oman uutislähetyksen. Näyttelyssä selviää myös, mikä on Lahden suurasema ja miksi se aikoinaan päätettiin rakentaa juuri Lahteen.

Rakennuksen museotilat on nykyaikaistettu ja kaikki näyttelyt uudistettu kokonaan viimeisintä tekniikkaa hyödyntäen. Tällä tavoin kävijöille tarjotaan monipuolisen multimedian avulla lisätietoa näyttelyjen sisällöstä. Museon päällimmäinen tavoite on ollut interaktiivisuuden lisääminen ja yleisön osallistaminen.

Video avajaisista löytyy täältä.

Elävähuone

Museovierailijan tullessa näyttelytilaan sisälle hän näkee lattiatarroissa olevia vuosilukuja. Niitä seuraamalla ja merkittyihin kohtiin astumalla vierailija voi kokea ajan kulumisen. Kalusteet ja tapetti vaihtuvat ainutlaatuisella tavalla ja vierailija voi tällä tavoin nähdä samassa huonetilassa eri aikakausien huonesisustuksia viestintälaitteineen. Todellinen aikamatka historiaan helpon sekä varmatoimisen käyttöliittymän avulla.

Lasten interaktiivinen vitriini

Interaktiivisen vitriinin näytöillä voidaan nähdä videotallenteita vanhoista lastenohjelmista. Kun kävijä tulee vitriinin eteen, kyseisen vitriinin video käynnistyy automaattisesti. Edessä roikkuvan pehmotyynyn korvaansa vasten painamalla voi kuulla kyseisen ohjelman äänen. Lisäksi joskus voi tulla yllätys kesken esityksen ja kaikki vitriinien valot alkavat välkkyä ja ilmoille kajahtaa noidan käkätystä tai ukkosen jyrinää.

Mediatunneli / ohjelma-aikajana

Näyttelyssä  on TV-historiaan liittyvistä televisio-ohjelmista koostuva aikajana. Näytön edessä olevia painikkeita painamalla kävijä voi katsella eri aikakausien videoita ja suuntaava kaiutin kohdistaa äänen tarkasti kuulijalle.

80-luvun huone

Monille nykynuorille tuntemattomat VHS- ja C-kasetti tulevat tutuksi 80-luvun huoneen seinällä.

80-luvulla VHS- ja C-kasettien omatoiminauhoitus oli hyvin suosittua ja kasaritunnelissa kävijä voi videokasettiahyllyssä olevaa kasettia painamalla katsella näytöllä kasetin selkämyksessä olevan tekstin mukaisen ohjelman. Aidoista vanhoista videopätkistä koostettu laaja kokoelma tarjoaa kävijälle mahdollisuuden valita historiallisen tallenteen yli 100:n videon joukosta. Autenttisen kokemuksen aikaansaamiseksi televisio on 80-luvun mukainen laite, mutta vain ulkonäöltään. C-kasettihyllystä voi kuunnella kuulokkeilla haluamansa radio-ohjelmatallenteen painamalla haluamaansa C-kasettia.

Seinällä on “Tubettajan taulu”, josta kävijä voi nähdä erilaisia videoita aikansa tubettajista. 

Toteutus

Suunnittelusta ovat vastanneet museon näyttelymestari Jani Männistö ja näyttelypäällikkö Tiia Tiainen, tutkija Helena Peippo ja projektitutkija Susanna Korhonen.

Näyttelyiden sisällöntuotannosta vastasi  Lahden kaupunginmuseon henkilökunta ja materiaalia toimitti YLE Arkisto.

Elävähuone, Lasten vitriini, Ohjelma-aikajana ja 80-luvun huone näyttelyiden teknisen toteutuksen toimitti Studiotec. Vaatimuksena kaikille teknisille laitteille oli 24/7 käytettävyys eli laitteilta ja sovelluksilta edellytettiin luotettavuutta ja moitteetonta toimivuutta.

Interaktiivisten toiminnallisuuksien toteuttamisessa Studiotecin tehtävä oli luoda museoalalle jotain aivan uutta ja mullistavaa. Mediatoistimin ja laserskannerein toteutettu näyttely on loistava esimerkki IoT:sta eli Internet of Things -tekniikasta, jossa nämä laitteet yhdistetään teollisuusautomaation avulla yhdeksi toimivaksi interaktiiviseksi kokonaisuudeksi.

Mediatoistimina käytettiin BrightSign XD1033 laitteita ja ääniprosessoreina BSS Blu-100. BSS Blu 100 mahdollisti oppaiden iPad ohjaukset äänien säädöille ja ohjauksille opastetuiden kierrosten aikana. Projektoreina Elävässä huoneessa käytettiin Christien lähiprojisointiprojektoreita ja muissa näyttelyissä NEC:in ammattinäyttöjä. Anturitekniikan tuotteina käytettiin Sick:n laserscannereita ja automaation komponentteina Siemens Simatic tuotteita. 

Museon suunnitelmien mukaisesta toteutuksesta ja teknisen konseptin suunnittelusta Studiotecillä vastasi myyntipäällikkö Jarmo Tuononen ja projektin toteutuksesta projektipäällikkö Janne Kallis.

 

Radio- ja tv-museo Mastola
Radiomäenkatu 35, Lahti
Avoinna ti-pe klo 9-17, la-su klo 11-16, ma suljettu

 

Ota yhteyttä

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiisi, odotamme yhteydenottoasi.

 

Tuononen Jarmo

Myyntipäällikkö

Enterprise Solutions

050 555 3504

jarmo.tuononen [at] studiotec.fi