Orimattilan kirkon uusi äänentoistojärjestelmä
Kuva: Uudet pilarikauittimet ovat huomaamattomia. Orimattilan kirkossa oli esillä ja siunattavina vauvannuttuja, jotka lähetetään Etiopiaan.
Orimattilan suuri graniittiseinäinen ristikirkko valmistui vuonna 1866. Istumapaikkoja on 1200 kirkkovieraalle. Kirkon puinen kattoholvi kohoaa korkealle. Näin suuressa tilassa jälkikaiunta-aika on melko pitkä, keskimäärin 3,2 sekuntia.
Korkeatasoinen laitteisto musiikin vahvistamiseen
Lisääntyvä ja monipuolistuva musiikkitarjonta kirkossa loi tarpeen äänentoistojärjestelmän päivittämiseen. Kirkon olemassa oleva puheäänentoisto perustuu suuntaaviin linjasäteilijäkaiuttimiin ja tästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia. Linjasäteilijät tuovat puheeseen erittäin hyvän erottelevuuden.
Puhejärjestelmä ei kuitenkaan ole tarkoitettu musiikille ja kirkkoon kaivattiin korkeatasoista laitteistoa musiikin vahvistamiseen. Tavoitteena oli saada koko permantotasolle selkeä ja erotteleva vahvistus laajalla taajuuskaistalla. Toiveena oli myös kirkkotilassa mahdollisimman huomaamattomat kaiuttimet, järjestelmän nopea rakennus ja purku, sekä kompakti koko varastoitaessa. Kirkossa järjestettiin demotilaisuus, jossa koeajettiin useampaa ratkaisua niin liveartisteilla kuin tallennetulla materiaalilla. Tämän demon perusteella valikoitiin tilaajan tarpeet parhaiten täyttävä ratkaisu.
Toteutus
Orimattilan kirkkoon päätettiin hankkia kaksi K-Arrayn KR402 -aktiivikaiutinta. KR402 sisältää subwooferin, jonka päälle kiinnitetään kaksimetrinen pilarikaiutin. Kaiuttimet maalattiin tehtaalla RAL-koodin perusteella samanvärisiksi kuin kirkon vaaleat sisäseinät. Vaalea pilarikaiutin käytännössä katoaa näkyvistä kirkon penkistä katsottaessa. Bassokaiuttimien alle kiinnitettiin pyörät ja kaiuttimet on erittäin helppo siirtää sivummalle säilytykseen. Seinän värisinä ne ovat huomaamattomia myös silloin kuin niitä ei käytetä. Orimattilan kirkon musiikkiäänentoistolaitteistoon hankittiin myös digitaalinen miksauspöytä ja digitaalinen lavarasia, sekä kattavasti mikrofoneja ja tarvikkeita.
Uusi musiikkiäänentoistojärjestelmä tuo kaikuvaan kirkkoon hienon selkeyden ja erottelevuuden kaikkeen musiikkiin. Kirkon etuosasta laulettujen laulujen sanat kuuluvat hienosti kirkon takapenkeissä ja järjestelmä luo tasaisen vahvistuksen koko permantoalueelle.
Käyttökokemuksia
Kappalainen Hannu Rantala oli yhteyshenkilönä, kun seurakunta hankki uuden musiikkiäänentoistojärjestelmän. Hän kertoo, että uusien käyttäjien on melko helppoa opetella Soundcraftin digitaalisen miksauspöydän käyttöä. Miksauspöytä muistuttaa ulkoisesti analogista pöytää, sen säätimet ovat yhtä selkeitä. Samalla digitaalinen miksauspöytä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, joista yksi erinomaisen kätevä ominaisuus on mahdollisuus tallentaa erilaisia musiikkitilanteita muistiin. "Kahdella C214-mikrofonilla mikitetetyn fyygelin perussäädöt ovat valmiina miksauspöydän muistissa samoin kuin lauluryhmän mikrofonien perusasetukset. Tämä helpottaa suuresti miksaajan työtä," Hannu Rantala kertoo. "Huhtikuussa saimme hyvää palautetta, kun seurakunnan gospelkuoro lauloi messussa kirkon etuosasta flyygelin säestyksellä. Flyygeli ja laulajat oli mikitetty ja kuulijat olivat suorastaan ihastuneita siitä, miten selkeästi laulu kuului isossa kirkossa. Ilman mikitystä ääni jäisi kirkon etuosaan mutta nyt noin 30 metrin päässä kirkon takaosassa sanoista saa selvän ja musiikki on hienosti tasapainossa."
Soundcraft Expression -miksauspöytä kytketään lavarasiaan cat-johdolla mutta pöytää voi ohjata myös langattomasti Ipadilla. Hannu Rantala kertoo, että Ipadia ei ole vielä hankittu mutta se on jo haaveena. "Tabletilla miksaaminen olisi vaivatonta ja huomaamatonta. Cat-johdon vetäminen on kyllä nopeaa mutta tabletin kanssa miksaaja voisi ääntä säätäessään liikkua kirkon eri puolilla ja tilaisuuden aikana istua penkissä muiden joukossa.", hän jatkaa.