Lappia-talo avautui uudistettuna
Rovaniemen Teatteri palasi elokuussa väistötiloista takaisin remontoituun Lappia-taloon. Lappia-talo on Rovaniemellä sijaitseva arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema teatteri- ja kongressikeskus. Lappia-taloon toteutettiin laaja peruskorjas ja laajennus, jonka yhteydessä saneerattiin teatterin ja musiikkiopiston tiloja. Talon remontti valmistui kesän 2015 aikana, Studiotec toteutti talon uudet valo-, ääni- ja videojärjestelmät.
Projektipäällikkönä toimi Studiotecin Oskar Krogell, asennustöitä Rovaniemellä luotsasi ansiokkaasti Jouni Laine. Projekti oli suuritöinen alusta loppuun saakka ja projektin parissa työskenneltiin lähes vuosi yhtä soittoa.
Valojärjestelmät verkko- ja RDM-aikakauteen
Valojärjestelmien, kuten talon muidenkin järjestelmien, suunnittelun lähtökohtana oli toimiva ja nykyaikainen kokonaisuus. Järjestelmän kaikki laitteet päätettiin toimittaa RDM yhteensopivina, joten se otettiinkin käyttöön kaikkialla missä oli mahdollista. Vaikka talon olemassa olevat Compulite-himmenninkaapit eivät ymmärtäneet RDM signaalia, näitä varten RDM liikenne on sammutettavissa joko ETC Gatewayn tai Pathway RDM splitterin lähdöstä.
Talon olemassa olevat ETC Congo ja CongoJr valopöydät päivitettiin ja otettiin uudelleen käyttöön Kero- näyttämöllä. Tieva-näyttämöä varten toimitettiin uudet ETC Cobalt10 ja CongoJr -valopöydät 3072 DMX kanavalla. Lisävarusteina toimitettiin myös mm. ETC RFR kaukosäädin ja ETC Universal Fader Wing liukusiivet. "Kun ansaiden, sillaston ja portaalien DMX jakelu oli hoidettu ETC Gateway muuntimilla, ei laitekeskuksissa enää tarvita suurta määrää verkko-DMX muuntimia ja splittereitä", toteaa Oskar Krogell.
Ohjaussignaali valonheittimille viedään siis verkkoa pitkin vielä laitekeskuksilta kentälle ja muunnetaan siellä vasta DMX-signaaliksi. Kun ETC Gateway muuntimet vielä tukevat RDM protokollaa täysin, ei järjestelmä enää paljoa monipuolisempi voisi olla.
Vierailevia tuotantoja ei ole unohdettu, sillä kaikilla näyttämöillä on mahdollista kytkeytyä DMX-protokollalla järjestelmään ja päästä ohjaamaan talon valonheittimiä. Tieva-näyttämöllä tämä on toteutettu kahdella ETC 4-port sACN/DMX Gateway muuntimella, joilla otetaan 8 universumia sisään ja muunnetaan verkkoon sACN protokollaksi.
Uusia valonheittimiä toimitettiin runsaasti mm. Martin Quantum Wash, Mac Aura ja Viper spot, ETC:ltä Source4LED Series2, Desire D40, Color Source Par ja ETC Source4 Zoom.
Äänijärjestelmät
Äänijärjestelmien suunnittelussa lähtökohtina olivat toimivat, testatut ja hyväksi havaitut ratkaisut, mm.
Digicon SD10-24 ja SD8-24 äänimikserit. Äänen matrisointiin tarvittavaksi DSP järjestelmäksi valittiin BSS Soundweb BLU806, BLU120, BLUBOB ja BLUBIB tuotteista koostuvat verkotettava kokonaisuus. Järjestelmä toimitettiin testattuna ja esiasennettuna työmaalle, työryhmään osallistuivat mm. Studiotecin Antti Rintamäki ja Timo Komonen, sekä Wavemarkin Janne Sivonen ja Santtu Sipilä.
Usealta eri äänisignaalityyppiltä ei pystytty välttymään, joten lopullisessa järjestelmässä käytetäänkin Optocore, MADI, Dante, AES/EBU, BluLink sekä analogi audiosignaaleja. Kaikilla on oma paikkansa järjestelmässä ja lopputulos on toimiva.
Ääni- ja AV-laitteet kytkettiin sisäiseen ohjausverkkoon ja/tai Dante-verkkoon. Verkot rakennettiin Cisco SG-300 kytkimillä, joissa osassa on PoE virransyöttö. Samaa kytkintyyppiä käytettiin niin ääni-, Dante- kuin valoverkkojakin varten.
Salin pääkaiutinjärjestelmäksi oli urakkaan valittu Nexo GeoS12 sarjan kokonaisuus. Detaljisuunnittelusta vastasivat Studiotecin Ari Manninen ja Robert Palomäki. Kaiutinjärjestelmän integrointiin liittyi mukaan Helsinki Pro audion Ville Kauhanen, joka suoritti suunnitelmien jatkojalostuksen osalta myös Tieva- ja Kero-salien käyttöönoton ja virityksen.
Äänistudio rakennettiin kevyeksi mutta tehokkaaksi
Äänistudion keskipisteenä toimii iMac 27", jossa pyörii ProTools 11 HD softa. ProTools HD versio siksi, että studiossa voitaisiin tehdä surround-miksauksia. Input/Output hoidetaan RME:n Madiface XT, Octamic XTC ja ADI-8QS räkkilaitteiden kautta ja RME Advanced Remote Control kaukosäätimellä voi käyttäjät valita eri kuunteluasetuksia. Kaiuttimiksi studioon toimitettiin 5.1 järjestelmä koostuen JBL LSR305 + LSR310S, sekä Genelec-kaiuttimista, RME ARC kaukosäätimestä voikin valita Speaker A/B valinnalla. Esiohjelmoinnin Espoossa tekivät mm. Studiotecin Matti Fredriksson ja Topi Suuronen.