Lahden Kaupunginteatteri päivitti himmennin- ja ohjausjärjestelmät
Kuva: suomenteatterit.fi
Kevään ja kesä aikana (vuonna 2009) Lahden Kaupunginteatterin Juhani näyttämöllä vietiin läpi mittava näyttämötekniikan remontti. Kesän aikana uusittiin mm. kaikki himmentimet sekä valon ohjausverkot ja järjestelmät. Studiotec toimitti ja asensi teatteriin uudet himmentimet, ohjausverkon ja ohjausjärjestelmän työ-, katsomo- ja sinivalojen sekä releiden ohjaukseen.
ETC Sensor himmentimet
Jo parikymmentä vuotta palvelleet Helvar himmentimet saivat siirtyä sivuun kun ETC Sensor himmenninräkit asennettiin himmenninhuoneisiin. Teatteri valitsi himmentimiksi jo monissa muissakin paikoissa hyväksi havaitut ETC Sensor himmentimet niiden varmatoimisuuden ja hyvän laadun takia. Himmenninkanavien määrä remontin jälkeen teatterissa asettui noin 800 kanavaan. Nämä jakautuivat yhteentoista Sensor himmenninräkkiin ja kahteen himmenninhuoneeseen. Himmentimien paluutietoja pystytään valvomaan Dimstat ohjelmalla ohjausverkon kautta.
Himmentimien lisäksi teatteriin tarvittiin järjestelmä jolla ohjata reilua sataa relettä, työvaloja, sinivaloja ja harjoitusvaloja. Eli kaikkea sellaista jota ei haluttu valopöydän ohjauksen taakse vaan omaan järjestelmään joka on käynnissä ympärivuorokauden. Työ- ja sinivaloja piti pystyä ohjaamaan mm. näyttämötornin silloilta ja kellarin käytäviltä. Kun taas esityksen ajaksi haluttiin varmistaa että työvalot ei pala ja että halutut sinivalot saadaan sytytettyä ja sammutettua keskitetysti. Palvelemaan näitä toiveita Studiotec toimitti ETC Unison Paradigm ohjausjärjestelmän.
ETC Unison Paradigm ohjausjärjestelmä
Paradigm on ETC:n valmistama valojen ohjausjärjestelmä arkitehtuurikohteisiin. Järjestelmä on suunniteltu jatkuvaan käyttöön päivästä toiseen ja vuodesta toiseen. Teattereissa ja muissa esittävän taiteen tiloissa Paradigm sulautuu helposti valopöytien ja himmentimien kanssa yhdeksi yhtenäiseksi ohjausjärjestelmäksi. Se antaa nykypäivän teattereille monipuoliset mahdollisuudet valojen, releiden, yms. ohjaukseen.
Paradigm järjestelmä Lahdessa koostuu Paradigmin prosessorista (järjestelmän aivoista), kahdesta Paradigm kosketuspanelista (toinen valotarkkaamossa, toinen lavan sivussa) ja kolmestatoista painikepanelista (jotka sijaitsevat näyttämön- ja katsomon silloilla sekä kellarin käytävillä). Painikepaneleista saa ohjattua työvaloja ja sinivaloja paikallisesti. Kosketuspaneleista päästään ohjaamaan kaikkia työ-, katsomo- ja sinivaloja. Myös liikkuvien valojen, videoprojektorien, savukoneiden yms. virtoja ohjataan päälle ja pois Paradigmin kosketuspanelien kautta.
Muokattavuus ja helppokäyttöisyys
Paradigmin muokattavuus ja helppokäyttöisyys on Lahdessa saanut kiitosta käyttäjiltä. Harjoitusvalot pystytään rakentamaan valopöydällä ja sen jälkeen tallentaa Paradigm järjestelmään. Kun harjoitusten aika tulee, saa järjestäjä valot päälle näyttämön sivusta Paradigm:in kosketuspanelista, ilman että valomiesten tarvitsee olla paikalla.
Esityksen jälkeen saadaan sini- ja kulkuvalot sammutettua kaikki kerralla Paradigm kosketuspanelista, eikä kulkuvaloja tarvitse enää käydä käsi sammuttelemassa. Virta liikkuville valonheittimille, värinvaihtajille, projektoreille ja savukoneille saadaan helposti päälle Paradigmiin tallenetuista relesähköjen tilanteista. Tilanteiden sisältämiä kanavia voidaan helposti tallentaa tai päivittää. Ohjatut relesähköt voidaan myös sammuttaa viiden minuutin viivellä, jotta liikkuvat heittimet ja videoprojektorit ehtivät jäähtyä ennen kuin virta katkaistaan. Katsomovaloja voidaan ohjata sekä valopöydästä että Paradigmin paneeleista. Esityksissä katsomovalot yleensä tallennetaan mukaan valopöydän tilanteisiin. Ja muuna aikana katsomovaloja voidaan ohjata Paradigmin kautta. Koska valopöydän DMX arvot ja Paradigmin ohjaukset yhdistäytyvät Ethernet verkossa sACN protokollaa käyttäen on katsomovalojen ohjaus molemmista järjestelmistä saumatonta ja mahdollista jopa samaan aikaan.
Esitysten ajaksi Paradigm järjestelmään on ohjelmoitu Show-mode. Kun Show-mode on aktiivisena ei työvaloja tai loistevaloja pääse sytyttämään painikepaneleista näyttämösilloilta ja kellarista. Myös lavan sivussa oleva kosketuspaneli on tällöin lukittuna muulta käytöltä. Näin minimoidaan riskit ettei työvalot syttyisi esityksen aikana vahingossa.