Kuulon esteettömyyttä Espoossa
Espoon kaupunginvaltuustossa huomioidaan myös kuuloesteettömyys. Studiotec viritti valtuustosalin nykynormien mukaiseksi.
Kuuloesteettömien tilojen merkitys kasvaa jatkuvasti, sillä huonokuuloisuus valitettavasti lisääntyy väestön keskuudessa. Kuulolaitteita käyttää meistä yhä useampi. Suomessa voimaan tullut uusin esteettömyysasetus edellyttää myös huonokuuloisten huomioimista niissä julkisissa tiloissa, joissa käytetään äänentoistojärjestelmää. Asetuksen myötä kaikissa tiloissa kirkoista teattereihin ja erilaisiin saleihin täytyy olla jokin äänensiirtojärjestelmä kuulolaitteen käyttäjille.
Induktiosilmukka on äänensiirtojärjestelmistä yleisin, mutta myös vaivattomin sekä käyttäjän että tilan haltijan kannalta. Se on lisäksi kustannustehokkain, koska vastaanotin eli kuulolaite on valmiiksi kuulijalla. Induktiosilmukka siirtää audiosignaalin kuulolaitteeseen sähkömagneettisen kentän välityksellä ja on ainoa standardoitu kuulolaitteita tukeva äänensiirtojärjestelmä.
Studiotecin viime syksynä Espoon kaupungin valtuustosaliin (kuvassa) toimittama ääni- ja ohjausjärjestelmäratkaisu on kerännyt kiitosta niin käyttäjiltä, kokousväeltä kuin yleisöltäkin. Toimituksen jatkona salin kuuloesteettömyyskin on nyt kartoitettu, ja siihen liittyvät tekniset puitteet saatettu vastaamaan ajan vaatimuksia.
Valtuustosalin hankintoja ja tarpeita Studiotecissä hoitava Hannu Mattila kiittelee Espoon kaupungin esimerkillistä toimintaa esteettömyyden huomioimisessa kuulolaitteen käyttäjienkin osalta. Mattila kertoo, että Studiotec on tehnyt jo vuosia kuuluvuusmittauksia yhteistyössä oululaisen Qlu Oy:n kanssa, joka hallinnoi julkitilojen äänensiirtojärjestelmien mittaamiseen kehitettyä kansainvälistä patenttia.
Espoon valtuustosalissa tehtiin tarkkaan ottaen kaksikin kartoitusta, yksi saliin ja toinen sitä kiertävälle parvelle.
”Valtuuston kokouksiin osallistuu reilut 80 henkeä, minkä lisäksi lehterit ovat avoimia yleisölle”, perustelee valtuustosalin kokousjärjestelmiä käyttävä Heidi Rosenberg (kuvassa yllä). ”Salissa järjestetään myös kaupungin koulutuksia ja infotilaisuuksia – eli monet eri yksiköt käyttävät tilaa tarpeisiinsa.”
Kuuloesteettömyyden mittauksen yhteydessä Studiotec toimittaa aina tilaajalle järjestelmän kunnosta kertovan raportin, jossa ehdotetaan parannuksia, mikäli sellaisia tarvitaan. Ja usein niitä tarvitaankin.
”Itse silmukkahan on talon rakenteissa, siihen ei voi jälkikäteen vaikuttaa, mutta kartoituksessa ilmenee monesti, että vahvistin on heikkotehoinen tai jopa epäkuntoinen, ja silloin luonnollisesti ehdotamme vaihtoa ehjään ja parempaan”, Mattila kertoo.
Espooseen Studiotec oli jo ennen mittausta ehtinyt toimittaa uuden, tehokkaamman Ampetronicin vahvistimen valtuustosalin kuuloesteettömyyttä palvelevaa induktiosilmukkaa varten. Laitteiston uusintaa ei tässä kohteessa siten kartoituksen yhteydessä tarvittu, ainoastaan säätöä (kuvassa alla).
Studiotecin kartoituksissa on tullut vastaan sellaisiakin tiloja, joissa silmukkalaitteisto ei syystä tai toisesta ole asianmukaisessa kunnossa. Hannu Mattila on huomannut, että kuuluvuuskartoituksia saatetaan jopa lykätä siksi, että arkaillaan tulosta: ”Entä jos salimme ei olekaan täydellinen – tai on suorastaan huono”. Tätä ei kuitenkaan kannattaisi pitää perusteena kuuluvuuskartoituksen siirtämiselle.
”Kaikissa tiloissa on rakenteista johtuen hyviä ja heikompia alueita, ja kartoituksesta on tosiasiassa sitä suurempi hyöty mitä huonommin silmukka toimii, koska sen avulla äänensiirtojärjestelmästä saadaan otettua irti kaikki mitä siitä on saatavilla”, Mattila tietää.
Kartoitusproseduurin päätteeksi optimiinsa säädetty silmukkavahvistin merkitään ja sinetöidään niin, ettei sen asetuksiin pääse kukaan käsiksi ainakaan vahingossa.
Induktiosilmukoille on määritelty EN-standardin mukaiset arvot. Normin mukainen vastaanotto mitataan 100–5000 hertsin väliltä, joka on olennaisin kaista puheen ymmärrettävyyden kannalta. Mittauksen tuloksena syntyvissä kuuluvuuskartoissa (kuvassa yllä) vihreä alue täyttää arvot sitä paremmin, mitä tummempi sävy on. Kuuluvuuskartta pystyy osoittamaan 30 sentin tarkkuudella ne paikat, joihin kuulovammaisen kannattaa istua. Nykyinen asetus edellyttää, että kuuluvuuskartan pitää olla nähtävissä salin sisääntulon yhteydessä, minkä lisäksi kuuluvuuskartat julkaistaan tilaajan suostumuksella Kuulokuvat-verkkoportaalissa, jonka avulla kuulolaitetta käyttävä yksityishenkilö voi esimerkiksi teatteri-iltaa suunnitellessaan jo ennalta selvittää paikan, jossa kannattaisi istua.
”Onneksi rakennuttajatkin ovat alkaneet suhtautua kuuloesteettömyyteen vakavammin kuin joskus aikoinaan”, Mattila iloitsee ja muistuttaa että Studiotec tuo maahan Ampetronicin silmukkavahvistimia sekä toimittaa myös silmukkamateriaalia, mittalaitteita ja -vastaanottimia.
”Lisäksi Studiotec suunnittelee itsekin Ampetronicin ohjelmiston avulla induktiosilmukkaan perustuvia äänensiirtojärjestelmiä asiakkaille”, Mattila muistuttaa.
Valtuustosalin tekniikasta vastaava Tuukka Partanen määrittelee, että Espoon Tilapalvelujen tavoitteena on varmistaa esteettömät tilat kaikille niiden käyttäjille.
”Sen perustehtävän puitteissa teemme kuuluvuuskartoituksia sopimustoimittajien kanssa ja suoritamme tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. Studiotec on ollut toimivana yhteistyökumppaninamme turvaamassa kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta”, Partanen sanoo.