Kalasataman koulu kasvaa
Studiotec toimitti Kalasataman peruskoulun uusiin tiloihin muun muassa kamera-, yleisäänentoisto- ja peittoäänijärjestelmät sekä varusteli laajennusosan juhlasalin ja näyttämön PA-laittein, esitysvaloin ja videoprojektorein.
Helsingin Kalasataman peruskoulu sai jo muutaman vuoden toiminnan jälkeen kookkaan laajennusosan, jotta kasvavan kaupunginosan peruskoululaiset mahtuisivat saman katon alle. Ensimmäiset oman alueen yläasteikäiset pääsevät aloittamaan kouluvuotensa kaupunginosan alakoululaisten seurassa ensi syksynä. Koulun toisen vaiheen rakennustyö valmistui vuoden vaihteessa.
Studiotecin osuutena urakassa olivat muun muassa opetuksessakin käytettävien avoimien aulatilojen AV-tekniikka, kuulutus- ja valvontakamerajärjestelmien laajennukset sekä juhlasalin varustelu esityskäyttöön.
Koulun laajennusosan juhlasalissa on muun muassa mustaseinäinen näyttämö, ja paikka muistuttaakin niin tilan kuin varustelunsa puolesta ammattiteatteria.
Extronin ohjauslogiikan komennossa toimivaan AV-järjestelmään linkittyy kaksi videotykkiä hisseillä. Toinen projektoreista on näyttämöllä, ja kun sen saa erotettua katsomotilasta paljeovilla, näyttämöäkin voidaan käyttää luokkatilana samalla kun salissa on toinen opetustilanne. Erillisille luokkatiloille onkin korona-aikana ollut tarvetta, kun opetusryhmät pyritään pitämään etäällä toisistaan.
Kalasataman koulun uuden salin AV-järjestelmä on suunniteltu palvelemaan opetustilanteita joustavasti ja huomaamattomasti.
”Opettaja voi liittyä järjestelmään läppärin kanssa, ja seinillä on painikkeet joista saa ohjattua tykille oman presentaation, eikä muuta tarvita”, Studiotecin projektipäällikkö Ville Vanhanen esittelee.
Salin valaisimia hallitaan ETC:n Mosaic-ohjausjärjestelmällä. Käyttäjälle on ohjelmoitu valmiiksi erityyppisiä valotilanteita, joita voi ohjata päänäytöltä tai erilliseltä kiinteältä kosketusnäytöltään näyttämön sivustalta.
Juhlasaliin valikoitui tilojen kokoon ja käyttötarpeeseen mitoitettu JBL:n VRX-sarjan saliäänijärjestelmä, jonka erikoisuutena on lavan etupaneeliin upotettu sub-kaiutinyksikkö (kuvassa alla)
”Lisäksi liikuteltavasta laitevaunusta löytyy Soundcraftin Si Performer -sarjan digimikseri, joka on helposti laajennettavissa vielä digitaalisella lavarasialla. Jo tällaisenaankin laitekokonaisuudella pystyy vetämään oikeasti keikkaa”, Vanhanen toteaa.
Valokalustoakin löytyy huomattava määrä, pääroolia näyttelevät ETC:n ja Electronin valaisimet, jotka on asennettu viiteen moottoroituun ansaaseen.
Kalasataman rehtori Kati Pennanen on luotsannut uuden kaupunginosan peruskoulua halki haasteellisten poikkeusaikojen, joita on kestänyt jo vuoden päivät. Kaiken päälle tuli koulun laajennusosan eli toisen vaiheen valmistuminen ja avaaminen.
Koulutyö uusissa tiloissa aloitettiin jo syksyllä, mutta kalustaminen ja varustaminen ovat jatkuneet käyttöönoton rinnalla. Haasteita on siis riittänyt.
”Uusiin AV- ja esitysjärjestelmiin opettajakunta on vaikuttanut tyytyväiseltä, vaikka osa asennuksista on vasta valmistumassa”, Kati Pennanen summaa.
ICT-tuen päällikkönä Helsingin kaupungin koulusektorilla toimiva Edmon Dolaian puolestaan kertoo, että monilta osin hankkeen suunnittelua ulkoistettiin, jotta saatiin riittävää asiantuntemusta eri yksityiskohtiin – vaikkapa sopivan videotykkimallin valitsemiseksi teatterityyppiseen saliin.
”Kalasatamankin salissa on monta erillistä komponenttia: videotykit, valot, mikserit, mikit, äänentoisto ja niin edelleen. Tehtävänämme oli vetää nämä kaikki yhteen pitäen mielessä, että hankintojen pitää palvella käyttötarkoitustaan eli opetusta”, Dolaian muotoilee.
Dolaianin mukaan käyttäjäpuolen osaaminen vaihtelee laidasta laitaan. Jotkut ovat hyvin kiinnostuneita ja perehtyneitä, toiset joutuvat suorastaan taistelemaan tekniikan kanssa, ja toivovat enemmän opastusta.
”Siksikin pitää esimerkiksi koko ajan seurata millaisia uusia laitteita markkinoille tulee, ja olisiko niissä ominaisuuksia, jotka helpottavat käyttöä. Opettajien työnä on opettaa, eikä heiltä voi vaatia AV-tekniikan edistynyttä hallintaa. Meidän täytyy osata tarjota heille välineet, joilla opetus onnistuu helposti”, Dolaian sanoo.
Studiotecin toimittamaan AV-kokonaisuuteen liittyy puolisen tusinaa avointa opetustilaa eli solua (kuvassa), joiden varusteluun kuuluu langattomia mikrofoneja, kattokaiuttimia sekä BSS:n Contrio-ohjauspaneeli laitteiden käyttämiseen.
Solujen tekninen varustelu vastaa saman koulukohteen aiempaa vaihetta, jonne Studiotec myös toimitti solujen AV-laitteistot, mutta uuden kohteen erikoisuutena kattoon on asennettu kaiuttimia myös peittoäänikäyttöön, minkä avulla saadaan vaimennettua opetustilojen luontaista hälyä.
Fiksuna lisänä solujen AV-järjestelmiin liittyvät audioprosessorilla ohjattavat Netion releet, joiden avulla räkit voidaan laittaa nukkumaan kun solut eivät ole käytössä. Ja sähköä säästyy.
Koulun uudisosaan asennettiin myös lähes viisikymmentä kameraa, joista vajaa puolet ulkotiloihin. Ulkona käytetään Bullet-tyyppisiä ja sisätiloissa Dome-kameroita. Kamerajärjestelmistä vastasi Studiotecin Pauli Lamsijärvi.
”Koulurakennuksen ensimmäisessä osassa oli ennestään 20 kameraa, joiden ohjausta ja valvontaa hoidettiin työasematyyppisellä ratkaisulla, mikä jäi nyt kameramäärän kasvaessa pieneksi. Tämän laajennuksen yhteydessä päivitettiin NVR-järjestelmä tallenninservereineen, ohjelmistoineen ja näyttöineen”, Lamsijärvi luettelee ja jakaa kiitosta kohteen kamerapuolen toteuttaneelle projektitiimille.
Sen muodostivat Studiotecissä myynnin puolelta Juha Seppänen, teknisenä asiantuntijana Harri Saastamoinen ja asennuksissa Anssi Pahkala.
”Miehet tekivät todella hyvää työtä, ja myös tilaajan kanssa yhteistyö sujui hyvin”, Lamsijärvi päättää.