Tampere-talo kasvaa ja uudistuu
Tampere-talon parivuotinen laajennuskorjaus on valmistunut. Esitysteknisistä urakoista vastannut Studiotec oli toteuttamassa laajennusosaan kolmea uutta salia, yhtä kokoushuonetta ja oheistiloja. Lisäksi jo olemassa olevaan kiinteistön osaan saneerattiin maailman ensimmäinen Muumimuseo.
Tampere-talon uuden laajennusosan kruunu on avattavalla auditoriotyyppisellä katsomolla varustettu Maestro-sali, jonka erikoisuutena on esiintymisalueen takaa avautuva hieno näkymä viereiseen Sorsapuistoon. Maestron saliääni toteutettiin JBL:n VRX-linjasäteilijäjärjestelmällä, johon integroitiin Dolby Atmos -standardin mukainen elokuvaäänentoisto JBL 8320 -kaiuttimien avulla.
Duetto on laajennusosan toinen uusi salikokonaisuus, jonka saa jaettua kahdeksi erilliseksi tilaksi väliseinän avulla. Duetto on varustettu ohjauspaneeleilla, joiden avulla tekniikan hallinta on joustavaa niin vierailijoille kuin talon omalle tekniselle henkilökunnalle.
Yhdistettynä tasalattiaisessa Duetossa voidaan järjestää messujen kaltaisia isompiakin yleisötapahtumia. Uusien monitoimisalien lisäksi Studiotec huolehti av-varustelusta kokoustila Riffiin, jossa kuvaprojisoinnin tilalla käytetään kookasta näyttöä.
Kaikkiin saleihin toimitettiin Ampetronicin induktiosilmukat yhteistyössä Qlu Oy:n kanssa. Erikoisuutena mainittakoon Dueton estosilmukat, joilla rajataan toimivuus tarkasti vain halutulle alueelle.
”Tampere-talon kaltaisessa laatuun satsaavassa modernissa tapahtumatalossa pidettiin tärkeänä, että kaiken pitää olla kunnossa ja nykyisten odotusten tasalla – kuuntelun esteettömyyttä myöten”, sanoo Studiotecin projektipäällikkö Matthias Möttö.
Nostimia ja logiikkaa
Studiotecin työsarka Tampere-talon laajennuksessa käynnistyi pari vuotta sitten mekaniikkaurakasta, joka toteutettiin yhteistyössä Linarc Oy:n kanssa. Uusiin saleihin toimitettiin logiikkaohjattujen ketjunostimien yhteydessä muun muassa pimennysverhoja ja valkokankaita. Mittatilauksesta toteutettiin myös suuren näyttämön lavaa vastaava siirtonäyttämö, joka heijastinlevyillä varustettuna mukailee pääsalin akustiikkaa. Näin saatiin uusi harjoitustila talossa työskentelevälle Tampere Filharmonialle.
Studiotecin Aaro Suopellon mukaan laajennushanke on uusi virstanpylväs Tampere-talon pitkäjänteisessä kehitystyössä, jossa Studiotec on saanut olla mukana jo talon rakentamisesta asti. Tärkeää roolia salien av-tekniikan modernisoinnissa näyttelevät uudet AMX:n ohjauslogiikka- ja kuvamatrisointijärjestelmät, joilla hallitaan kokous- tai esitystilanteessa tarvittavaa laitteistoa videoprojektoreista valaistukseen ja esiripuista valkokankaisiin.
Urakassa merkittävää roolia näyttelee ETC Paradigm- ja AMX -ohjausjärjestelmien nivominen yhdeksi joustavaksi kokonaisuudeksi.
”Esitystekniikan hallintaan valittiin kahdenlaisia ohjauspaneeleita: teknisissä tiloissa laajalla käyttöoikeudella varustettuja kymmentuumaisia ohjaimia pääkäyttäjille ja kooltaan pienempiä rajoitetuilla oikeuksilla asiakkaiden käyttöön”, Suopelto esittelee.
Tieto kulkee
Valotekniikassa uudistukset venyivät laajennushankkeesta koko Tampere-talon mittaiseksi, sillä talossa siirryttiin samalla ethernet-pohjaiseen valonohjausjärjestelmään, joka on toteutettu sACN-protokollan avulla TCP/IP-runkoverkossa.
”Se oli merkittävä muutos toimintamalliimme. Koska talo on niin kookas, saamme nyt vaivattomasti dataa kaikkialta – tapahtumia saattaa olla käynnissä seitsemässä salissa yhtä aikaa”, kertoo Tampere-talon valosuunnittelija Jussi Kamunen, joka on ollut suunnittelemassa uuden valonohjausjärjestelmän suuntaviivoja Studiotecin kanssa.
”Jos aulaisäntä soittaa, että nyt tarvittaisiin valot siniseksi, voin valita etäohjauspisteestä käyttöpaikaksi aulan ja tuoda sinne halutun värimaailman riippumatta siitä, missä päin taloa satun itse olemaan. Enää ei tarvitse viettää koko päivää juoksemalla paikasta toiseen.”
Heitinhankinnoista Kamunen mainitsee uusiin saleihin Martinin liikkuvien ohella hankitut ETC:n Source Four Series Lustr 2 -lediprofiilit. Kamunen muistuttaa, että talon laitekannassa on perinteisesti ollut paljon Studiotecin edustamia tuotteita.
”Meillä on Studiotecin kanssa jo pitkä yhteinen taival. Ja niin kuin aina, kanssakäyminen ja yhteydenpito on nytkin ollut vaivatonta ja tuotetuki toimivaa”, Kamunen kehaisee.
Ykkösenä Suomessa
Tampere-talon valaistuksen johtoajatuksena on kokonaisvaltainen verkotus, jonka avulla taloon rakennetaan yksi iso, joustava ja helppokäyttöinen mutta vikasietoinen järjestelmä. Tamperetaloon asennetun ETC:n Paradigmin ja Sensor3-himmentimien mukana hankittiin myös maan ensimmäinen Paradigm Central Control Server, joka nivoo alijärjestelmät yhteen.
Talon ohjausverkko on jaettu yli sataan universumiin ja lohkottu kahdeksaan alueeseen, joista löytyvät muun muassa kaikki vanhan ja uuden puolen salit, kokoustila ja Muumimuseo. Järjestelmän ohjausta varten talon eri puolille on asennettu liki 20 kosketusnäyttöä.
Kokonaisvaltaisen verkotuksen parhaita puolia on, että ongelmatilanteessa käyttäjä saa tietoa helposti ja heti. ”Jos esimerkiksi liikkuvan heittimen 'Pan' menee jumiin, ohjausjärjestelmä voi lähettää siitä tekstiviestin käyttäjälle”, kuvailee Studiotecin ETC-spesialisti Tapio Järvinen.
Helppokäyttöisellä ohjausjärjestelmällä ja monipuolisilla valaisimilla tapahtumat ja tilat saadaan eri asiakkaiden näköisiksi poikkeuksellisen näppärästi ja pienellä miehityksellä. Järvinen onkin varma, että Tampere-talon valinnat toimivat esimerkkinä muille tapahtumataloille.
”Monia asioita toteutettiin nyt Tampere-talossa ensimmäistä kertaa Suomessa.”
Tulevaisuus näpeissä
”Studiotec on tuttu kumppani vuosien takaa ja loistava valinta laajennushankkeen toteuttajaksi siksi, että he tukivat meitä voimakkaasti – he eivät ainoastaan etsineet oikeita teknisiä ratkaisuja tähän hetkeen vaan myös visioivat laajemmassa kuvassa, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon tulevaisuutta silmällä pitäen”, suitsuttaa Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.
”Studiotecillä on edustuksessaan maailman parasta tekniikkaa ja sitä tänne halusimmekin: uusinta uutta, sanalla sanoen toimivia alustoja tulevaisuutta varten.”
Yksi Koiviston mainitsemia ’tulevaisuuden alustoja’ on juuri Paradigm, jonka alaisuuteen on valjastettu talon RGB-maailmaan päivitetty ulkovalaistuskin. Ravintolaa ja aulaa myöten kaikkien tilojen valaistusta ohjataan nyt Studiotecin räätälöimällä Paradigmilla.
Koiviston mukaan parivuotiseksi venähtänyt laajennushanke kokonaisuutena on ollut haastava erityisesti siksi, että se jouduttiin viemään läpi toiminnan jatkuessa.
”Kun satojen tapahtumien keskellä on koko ajan rakennettu, vastaan tulee yllättäviä asioita. Studiotecin kaltainen osaava toimittaja ei kuitenkaan jää sormi suussa ihmettelemään vaan pystyy löytämään ratkaisuja.”
Koivisto kiittelee, että monia asioita pystytään nyt toteuttamaan aiempaa tehokkaammin. Esimerkiksi tapahtumien asiakaskohtaista visuaalista brändäystä ei tarvitse enää välttämättä aloittaa piuhanvedoilla ja heittimien siirtelyllä.
Koivisto uskoo, että nykyvarustelulla jopa aulatiloista voidaan viimein ottaa täysi hyöty irti, ja talosta kehkeytyy ”aina” auki oleva kohtaamispaikka. Aula voi tarjota esimerkiksi ilmaistapahtumia sekä museo- ja näyttelytoimintaa.
Tampere-talon valmistunutta uudisrakennusta ja kauden aloitusta juhlittiin näyttävästi Suuressa avajaisjuhlakonsertissa 9. elokuuta.