Kansalliskirjastossa hienot puitteet esityksille ja luennoille

AV & Esitystekniikka
Äänentoisto / Pro Audio
Toimitila / Yritysratkaisut
02.09.2016

Kansalliskirjasto hankki Studioteciltä esitys- ja äänentoistolaitteistoa remontin yhteydessä hienosti entisöityyn kupolisaliin sekä luentosalina toimivaan Monrepos-saliin. Unioninkadulla sijaitseva, Carl Ludvig Engelin suunnittelema rakennus otettiin käyttöön 1845. Kirjaston laajennuksen yhteydessä, vuosina 1901-06, rakennukseen lisättiin puolipyöreä, kuusikerroksinen, Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukainen Rotunda-osa.

Vuoteen 2006 asti Helsingin yliopiston kirjastona toimineelle rakennukselle tehtiin 2013-15 Rotundan julkisivukorjaus ja päärakennuksen peruskorjaus arkkitehtitoimisto LPR:n suunnitelmien  mukaan. Kansalliskirjasto on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka hoitaa Suomessa kansalliskirjastolle kuuluvia lakisääteisiä tehtäviä.

Kansalliskirjaston avauduttua yleisölle maaliskuun alussa, kupolisali on ollut suosittu esitysten pitopaikka. Ylivahtimestari Timo Heiskasen mukaan kupolisalissa on pidetty enimmäkseen luentoja, mutta konserttejakin siellä on ollut

 

Museoviraston suojelukohde

Tila- ja kiinteistökeskuksen koordinaattori Jyri Poittisen mukaan AV-tekniikan suunnittelu ja asennukset olivat erittäin haastavat, koska kyseessä on kansallisesti arvokas ja erittäin suojeltu rakennus. Uusi tekniikka oli sijoitettava mahdollisimman huomaamattomasti, minkä vuoksi esitys- ja äänentoistolaitteiden asennustyön yhteydessä toteutettiin monia erikoisratkaisuja. Vaikka teknisten laitteiden ja asennusten piti olla piilotettuja, AV-järjestelmän tuli kaikilta toiminnoiltaan olla helppokäyttöinen.

Kupolisalin parvi kuvattuna salin permannolta.

 

Järjestelmä perustuu langattomuuteen

Mobiililaitteet ja kannettavat tietokoneet voidaan kytkeä langattomasti AMX:n digitaalisen kuvansiirron järjestelmäintegraatioon, jolloin salissa voidaan esittää esim. Office- ja PDF- dokumentteja iOS- ja Android -mobiililaitteilta. Toimintojen ohjaus hoidetaan joko iPadiltä sovelluksella tai järjestelmään yhteydessä olevalta Tabletop-kosketuspaneelilta. Äänentoisto toteutettiin JBL:n kaiuttimilla, joita sijoitettiin kahdeksan, jaetusti kupolisalin molemmille puolille.

Sonyn laservideoprojektori on sijoitettuna kupolisalin permannon ylimmän hyllyn tasolle, langattomien mikrofonien aktiivilaitteiden kanssa, piilotettuna kangasverhoilun taakse.
 

Langaton mikrofonitekniikka huippuluokkaa

Mikrofonien signaalinvälityksessä käytettyä antennitekniikkaa modifioimalla pystyttiin näin suurikokoiselle salille edellytetty äänenlaatu nostamaan kaupunkioloissa erinomaiselle tasolle. Vastaanottopäässä mahdolliset, muiden radiolaitteiden aiheuttamat, häiriöt saatiin minimoitua asentamalla AKG:n antennisplitterit ja aktiiviantennit vahvistamaan mikrofonien lähettämää radiosignaalia. Vastaanottimia kytkettiin BSS Soundweb -audiolaitteistoon neljä kappaletta. Puhujan päähän asetettavat AKG Headset -mikrofonit toimivat digitaalisten taskulähettimiensä kautta. Lisäksi käytössä on digitaalisia AKG-käsimikrofonien lähettimiä AKG:n vaihdettavilla mikrofonikapseleilla.

 

Valkokangas näkymättömiin

Ollonqvistin näyttämötekniikka suunnitteli ja asensi kupolisalin parvelle, omana erillisenä osatoimituksena toteutetun, täysin koteloidun etuprojisointivalkokankaan. Kotelosta esille nostettava, kannattimien varassa ojennettava, moottoroidusti rullautuva valkokangas pysyy näin siistinä ja pölyttömänä.

 

Jatkuvaa videota ja ääntä ohjatusti esityksiin

Studiotecin järjestelmätoimitukseen sisältyy langattoman kuvansiirtotekniikan integraatio. AMX:n järjestelmä mahdollistaa äänentoiston, esitystekniikan ja valaistuksen ohjauksen, niin että ne toimivat saumattomasti täydellisenä kokonaisuutena. Kaikki järjestelmän osat ovat ohjattavissa yhdeltä kosketusalustalta. Jatkuvia esityksiä automatisoidusti näyttävä, helposti hallittava laitteisto, on omiaan tällaisiin julkisiin tiloihin, joissa vierailijoiden mielenkiinto halutaan kohdistaa aika-ajoin toistuviin esityksiin.

Järjestelmän AV-laitteisto jouduttiin poikkeuksellisesti asentamaan poikittain, koska AV-tekniikan asentamiseen varattu tila oli rajattu hyllyjen väliin. Tarvittaessa laitematriisi voidaan, tällä tavoin tarkkaan kustomoidulla ratkaisulla toteutettuna, nostaa kokonaisuutena pois hyllytasolta huoltotoimenpiteitten yhteydessä.

Esityksissä AV-laitteistoa operoivat vahtimestari Tomi Posa ja ICT-toiminnoista vastaava vahtimestari Ricardo Parade. Posa kertoo äänen kuuluvuuden parantuneen huomattavasti uuden laitteiston käyttöönoton jälkeen. AMX:n kuvansiirtotekniikan ohjausjärjestelmän kautta voidaan tarvittaessa hallita myös kiinteistön valvontaratkaisuja.

 

Monrepos-salin esitystekniikkaan huomattava parannus

Kirjaston 3. kerroksessa sijaitsevaan Monrepos-saliin Studiotec toteutti uuden ääni- ja kuvajärjestelmän. Monipuolisena kokous- ja luentosalina  toimivaan Monreposiin asennettiin kiinteään äänentoistoon optimoitu JBL:n päätevahvistin ja Audac Ateo -kaiuttimet. Saliin tehtiin erillinen tietoverkkoliityntäpiste kannettaville tietokoneille. Sonyn laservideoprojektori on kytkettynä AMX DXLINK-HDMI -muuntimeen.

 

Monrepos-salin laservideoprojektori sijoitettiin hyllyn päälle salin perälle.

 

Uusinta tekniikkaa

Uusimpiin teknisiin ratkaisuihin perustuva AV-laitteisto on ollut Kansalliskirjastolle tärkeä investointi. Aktiivisessa käytössä ollut esitystekniikka on jo tuonut omalta osaltaan positiivista julkisuutta, kun yleisö on kehunut äänentoistoa erinomaiseksi. Huolella kauniiksi entisöidylle, rakennushistoriallisesti arvokkaalle sali-interiöörille esityslaitteisto, joka edustaa äänentoisto- ja kuvansiirtoteknologian huippua, on omiaan houkuttelemaan jatkossa entistä enemmän kävijöitä tilaisuuksiin.

Salin esitykset heijastetaan etuprojisointivalkokankaalle.